Zájezd do New Yorku a Washingtonu D.C., 1.–6. 3. 2023

3. 4. 2023

Dne 1. 3. 2023 se dvacet různých studentů od tercíí až po sexty vydalo v brzkých ranních hodinách na letiště, kde měla začít jejich nezapomenutelná cesta za oceán. V doprovodu pana profesora Kalače, paní profesorky Peškové a velmi milého průvodce Kamila se jim to opravdu podařilo.
Už samotná cesta letadlem pro nás byla zážitkem, ale nedá se to srovnat s prvními dojmy, které jsme měli během transferu autobusem na hostel. Jelikož bylo naše ubytování přímo v centru Manhattanu, mohli jsme již v tuto chvíli spatřit překrásná panoramata.
Jak je známo, Manhattan je význačný svými obrovskými budovami. Z nejznámějších mrakodrapů jsme mohli vidět např. One World Trade Center - nejvyšší budovu New Yorku a zároveň sedmou nejvyšší budovu světa. Dále pak Chrysler Building, American International Building nebo Empire State Building, kde jsme pomocí výtahu vyjeli až do 86. patra a kochali se opravdu neuvěřitelnými výhledy na celý Manhattan.
Nebyl by to správný newyorský výlet, kdybychom nenavštívili sochu Svobody na Liberty Island a muzeum imigrace na Ellis Island. Je až neuvěřitelné, že téměř čtvrtina amerických obyvatel musela při své cestě projít tímto záchytným bodem.
Nevyhnuli jsme se ani prohlídce nejzajímavějších manhattanských ulic, jako je např. Broadway, kde se nachází velice úspěšná divadla, 5th Avenue, která rozděluje Manhattan na západní a východní část a nakonec také ikonická Times Square.
Zájezd se netýkal pouze New Yorku, ale také výletu do Washingtonu D.C. Zde jsme mohli vidět spoustu památníků s odkazem na Founding Fathers, mezi nimiž byl např. Washingtonův monument. Prošli jsme se kolem US Capitolu a z povzdálí jsme zahlédli i sídlo amerického prezidenta, Bílý dům.
Zážitky si odnášíme nejen z významných památek, ale také rozdílností běžného života obyvatel. Ať už se to týká hromadné dopravy, obchodů nebo třeba restaurací. Na pár dní jsme se totiž museli přizpůsobit úplně jinému životu, než který prožíváme u nás doma.

Kateřina Kulišťáková

Naši profesoři angličtiny spolu s 20 žáky se vydali na začátku března na dalekou cestu za poznáním slavného New York City. Zájezd jsme zahájili ve 3 hodiny ráno na letišti Václava Havla. Cesta přes půl světa s přestupem v Amsterdamu a časovým rozdílem osm hodin proběhla bez problému. Jak je ale zvykem, i nám se jeden kufr ztratil a čekalo se na něj do druhého rána. Ubytováni jsme byli v centru Manhattanu jen pár kroků od Central Parku.
S naším skvělým průvodcem jsme navštívili Sochu Svobody, Times Square, Empire State Building, katedrálu sv. Patrika a mnoho dalších skvělých míst. Ke každé památce nám sdělil mnoho informací a zajímavostí. Další den se týkal dolního Manhattanu s Brooklynským mostem, ChinaTown, Wall Street, Greenwich Village a památníkem obětem teroristického útoku na Dvojčata. Kromě New Yorku jsme stihli navštívit i Washington. Na trase po hlavním městě nesměl chybět Capitol, Bílý Dům, Washington Monument, Vietnam War Memorial, Lincoln Memorial a Arlingtonský národní hřbitov s výměnou stráží u hrobu neznámého vojína.
Naším pomocníkem při přemisťování po NY bylo metro. Cestování metrem vyžaduje nejen trochu odvahy, ale i přesný grif pro načtení jízdenky. Každý večer jsme se vraceli na ubytování uťapaní a unavení, ale plni nových kulturních i gurmánských zážitků.
V den odletu jsme se podívali do čtvrtě Harlem a Central Parku, kde se představovalo nespočetně hudebních umělců. Pak už jen zbývalo naložit autobus kufry narvanými k prasknutí a vyrazit na letiště. Po přistání v Praze na nás čekaly naše rodiny s otevřenou náručí a s radostí v očích. Každý z nás si přivezl mnoho fotek, zážitků, zkušeností i suvenýrů, pro nás samotné i naše blízké.
Věřím, že sen všech účastníků se stal skutečností! Děkujeme

Amálie Kronovetrová